Apple iPad: bra för både affärer och nöje?

Så hur är det att skriva en hel kolumn med iPads tangentbord? Låt oss börja med dess skärmtangentbord, som, precis som med alla andra smartphones med pekskärm, innebär att du trycker på bilder av tangenter som visas på glasskärmen under ditt dokument. Som med iPhone finns det ingen taktil feedback, men iPadens tangentbord är uppenbarligen ganska mycket bredare. Faktum är att du kan välja mellan två olika bredder, eftersom enheten kan användas i både stående och liggande läge. Även om det kanske låter ologiskt till en början, tyckte jag att jag var mer produktiv med det smalare tangentbordet du får när du håller enheten upprätt.

Apple iPad: bra för både affärer och nöje?

Kanske beror det delvis på att jag är van vid smartphonetangentbord och ultraportabla bärbara datorer, så jag har vant mig vid ett smalt tangentavstånd, men jag har också upptäckt att det bredare liggande tangentbordet skymmer för mycket av skärmen.

iPad använder samma automatiska korrigeringssystem för att skriva som du hittar på iPhone, vilket har mottagits mycket väl på den mindre enheten, och folk har förundrats över hur den kan förvandla en uppsättning ganska felaktiga nyckelord till begripliga text. Problemet jag hittade på iPad var att nycklarna är tillräckligt stora för att jag sällan gjorde misstag, men korrigeringssystemet stötte hela tiden på ord som det inte kände till och ersatte dem med vad det trodde att jag kunde ha betytt. Eftersom det ersätter varje ord med ett helt giltigt engelskt ord, finns det ingen snirklig röd linje som du normalt skulle se under ett stavfel eller ovanligt ord, och som ett resultat måste du korrekturläsa din text mycket noggrant och leta efter sådana felaktigt ersatta ord. Eller så kan du göra som jag gjorde och stänga av automatisk korrigering.

iPad dockningsstation för tangentbord

Jag provade även ett av Apples externa tangentbord. Det finns två modeller som erbjuds, en kombinerad med en docka (så att den laddar iPad när du använder den), medan den andra fungerar via Bluetooth. Jag köpte dockningsversionen men insåg snart att det var ett misstag, eftersom den fungerar i en fast vinkel och du bara kan använda enheten i stående läge – nu önskar jag att jag hade köpt den trådlösa versionen. Mitt är dock ett tillräckligt trevligt tangentbord och mycket likt att skriva på en Sony VAIO.

Lyckades jag?

Så, lyckades jag skriva hela den här kolumnen, sortera alla bilder och maila paketet till Dick Pountain, allt på iPaden? Tja, faktiskt, nej. Jag fick in cirka 1 200 ord i spalten och bestämde mig för att om jag skulle nå min kopieringsdeadline (eller åtminstone inte avvika mer än mina vanliga dagar efter det), så måste jag byta till ett korrekt tangentbord på en riktig PC.

Men det betyder inte att resultatet av mitt experiment är ett förödmjukande nederlag för Apples enhet. Åtminstone en del av anledningen till att jag bytte tillbaka till en PC är att jag är mycket mer bekant med den rätta kombinationen av tangentbord och Microsoft Word som jag använder när jag skriver den här sista halvan av kolumnen: år av erfarenhet räknas för mycket när deadlines närmar sig!

Jag sitter här och tänker att vem som helst skulle vara galen om att skriva något längre än tre eller fyra stycken på en iPad, men samtidigt inser jag att flera kända författare antingen fortfarande skriver sina manuskript för hand med en Biro eller använder mekaniska skrivmaskiner, som gör stora volymer med gammaldags och besvärlig teknik.

Så kanske finns det hopp för iPad ännu. Faktum är att det finns mycket hopp för iPad: det är ett utmärkt verktyg, antingen som en ren underhållningsenhet eller som ett affärsverktyg – eller mer troligt något som spänner över klyftan. Sedan jag köpte min har den legat på soffbordet och jag sträcker mig efter den när det finns ett e-postmeddelande att kolla, ett argument om att Google eller IMDB kan lösa sig, eller bara för att slänga några minuter bort och slänga några Angry Birds. Jag älskar det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *