BT Home Hub 5: hur man får maximal hastighet

BT Home Hub 5

BT började äntligen installera fiber i mitt område för ungefär en månad sedan, sedan dess har jag njutit av livet i snabbfilen. Det finns dock ett distinkt problem med hur BT ställer in routern, vilket inte nämndes i vår recension av Home Hub 5 och kan hindra dig från att få ut det mesta av din fiberanslutning. Lyckligtvis finns det en enkel lösning, som jag ska förklara här.

BT Home Hub 5 är en dubbelbandsrouter, men 2,4GHz- och 5GHz-banden delar samma SSID som standard. Med andra ord, när du går för att ansluta dina enheter, kommer du att se en åtkomstpunkt märkt ”BT Hub-XXXX” och din enhet kan ansluta till något av de två banden. Det finns, så vitt jag vet, inget sätt att säga åt en dubbelbandsenhet att ansluta till ett visst band – men om du vet bättre, vänligen meddela mig i kommentarerna nedan.

Detta är ett problem, eftersom 5GHz-bandet är mycket långsammare än 2,4GHz enligt min erfarenhet, och för flera av mina Twitter-korrespondenter. Från övervåningen kan min bärbara dator med dubbla band få hela 80 Mbits/sek som min Infinity 2-anslutning ger över 2,4 GHz, men den genomströmningen sjunker till cirka 20 Mbits/sek när den är ansluten till 5 GHz – vilket är ungefär vad Jonathan Bray fann i sin recension av Home Hub 5.

Detta enda SSID för två olika band kan även orsaka problem med enheter som Google Chromecast, som bara fungerar på 2,4GHz-bandet och därmed vägrar känna igen andra enheter i hemnätverket som använder 5GHz.

Sättet att komma runt detta är genom att ge varje band sitt eget SSID. För att göra detta, skriv ”192.168.1.254” i ett webbläsarfönster för att ange routerns inställningar, klicka på Avancerade inställningar och ange ditt routeradministratörslösenord – det bör finnas ett litet plastkort på baksidan av din router med detta lösenord på, om du har inte redan ändrat det till något mer minnesvärt.

Klicka nu på 5GHz Wireless och markera ”nej” på alternativet som säger ”Synkronisera med 2,4GHz”. Byt namn på 5GHz SSID i fältet nedan. Jag har bytt namn på båda mina SSID till ”XXXXXX 2.4GHz” och ”XXXXXX 5GHz” för att undvika förvirring.

När du har tillämpat ändringarna kommer alla dina trådlösa enheter att sparkas från nätverket på grund av ändringen i SSID, så du måste återansluta dem alla.

Jag ansluter alla mina enheter till 2,4 GHz-bandet, helt enkelt för att det ger den högre hastigheten. Det tar bort alla fördelar med en dual-band router, naturligtvis, men då fick jag ingen fördel i första hand.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *