Dubais tvivelaktiga internetcensur

UAE brandväggDet är en rolig sak censur, vår reaktion på det är ännu roligare. Jag bor i Dubai nuförtiden, där myndigheterna anser att internet är en stor, taggig sak full av porr som inte är att lita på. Detta är naturligtvis korrekt.

Dubais tvivelaktiga internet

I ett försök att hindra Dubais invånare från att hugga sig på de suggestivt formade taggarna på denna porrväxt, har Förenade Arabemiraten låst in den bakom en brandvägg. Egentligen är väggmetaforen lite stark. Det är mer ett par gamla gamla gardiner som har stängts hastigt för att barnen inte ska se nakna Nora, granne. En brandridå om man så vill.

I teorin borde detta förhindra rena själar från att snubbla över olagligt innehåll. Olagligt innehåll är allt du kan föreställa dig, plus Flickr och Skype konstigt nog. (Klicka här för att se en fullständig lista över vad UAE anser vara förbjudet.) Problemet med att sticka upp en stor vägg är att folk alltid vill veta vad som finns på andra sidan. Gör väggen högre och förr eller senare hittar de en stege. Gör det ännu högre så hittar de dynamit.

Min dynamit överlämnades till mig av min internetleverantör, närmare bestämt den unga kvinnan som svarade i telefonen när jag ringde för att fråga varför Flickr var blockerad. Jag förväntade mig inget vettigt svar på den här frågan. Det är jag aldrig när jag ringer reklamationslinjer. Psykologiskt existerar de tillsammans med den önskan att tappa stenar i brunnar. Jag gör det inte för att jag förväntar mig att det ska komma något av det, jag gillar bara att höra stänket.

Hon rekommenderade lugnt att jag skulle installera Hotspot Shield, en gratis mjukvara som säkerställer att din dator visar en amerikansk IP-adress till alla webbplatser som kommer och frågar. Tyvärr var Dubai klok på just denna bluff och hade blockerat webbplatsen så jag kunde inte ladda ner den, tillsammans med alla andra webbplatser som erbjuder en liknande tjänst. Oavskräckt pekade hon mig mot The Pirate Bay, som på något sätt förblir öppen för affärer. Jag menar hur, precis hur? Förenade Arabemiraten har blockerat Flickr eftersom det finns botten på det, och bara ibland, förslag på andra hängiga bitar. The Pirate Bay – som erbjuder en rad underdelar som passar alla behov, inklusive midget- och åsnebottnar för alla som har en riktigt långsam eftermiddag – förblir lyckligt ostörd.

Det förbryllar sinnet. Om du ska kasta upp en brandridå, gör åtminstone det ordentligt. Det var länge sedan jag försökte titta på, erm … Flickr i Kina, men jag gillar att tro att den sekund som du provar att någon firar ner genom ditt fönster, sparkar in dig i det onämnbara och skjuter ut skärmen. Det är vad censur ska vara. Det är censur vi alla kan stå bakom. Dubais ansträngningar verkar bara klumpiga, som om jag får ögonbindel med en ögonlapp gjord av plastfilm.

Just det faktum att min internetleverantör berättade för mig hur man skulle kringgå Dubais löjligt odugliga restriktioner var en sak, det faktum att mina lokala vänner tyckte att detta råd var konstigt bara för att Hotspot Shield är skräp, var en helt annan. De erbjöd snabbt en lista över sina favoritalternativ, då upptäckte jag att när man bor bakom en vägg har alla sin egen favoritspade.

Jag har inte anmält mig än, men Lamnia är för närvarande föregångare. För åtta pund i månaden får jag en IP-adress i Storbritannien och USA som låter mig komma åt Spotify, iPlayer och Hulu och surfa anonymt. Visst finns det en prestationshit, men det spelar ingen roll i Dubai, för internet fungerar. När jag bodde i centrala London var min anslutning så långsam att jag började tro att det hela var en myt. I Dubai är de flesta hem fibrer från början. Min internetleverantör erbjöd mig att välja mellan tre internetanslutningar när jag registrerade mig: 8, 16 och 32Mbits/sek. De gör alla precis som de säger på burken. Mitt 16 Mbits/sek anslutning, fasta telefon, Sky Plus och Sports-paket kostar Kr50 per månad.

Paketet aktiverades inom två dagar och det finns ingen nedladdningsgräns eller policy för rättvis användning som väntar längst ner i mitt kontrakt som en snubbeltråd. Det är det konstigaste, men jag sitter bakom en eldridå och kommer åt en porranläggning och jag använder äntligen internet som jag alltid föreställt mig att det skulle användas. Jag kan komma åt vilken tjänst som helst i vilket land som helst, ladda ner saker i en anständig hastighet och inte oroa mig för att spricka ett glastak som ingen berättade för mig om.

I slutändan är jag ganska glad att UAE:s myndigheter blockerar webbplatser och glada över att de är så odugliga på det. Precis som alla andra i Dubai har de bara gjort mig till en mästare i internetchanery. Censur, va? Det är verkligen inte allt det är knäckt för att vara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *