En dag i en SMART lärares liv

Mark Hartwright undervisar på Stafford’s Castlechurch Primary School med hjälp av SMART Board 6000 från SMART teknik. Med SMART interaktiva skärmar kan lärare och elever använda pennor och till och med sina fingertoppar för att arbeta på tavlan samtidigt, vilket skapar en förlängning av den traditionella whiteboardtavlan med frågesporter, spelbaserade aktiviteter och tester för att hjälpa lärande. Här tar Mark oss genom en typisk arbetsdag och förklarar hur han använder SMART för att inspirera sina elever.

En dag i en SMART lärares liv

av Mark Hartwright

När jag började min lärarkarriär hade mina klassrum till stor del en blandning av torra whiteboardtavlor och SMART Boards. Jag är en stor IT-användare så jag är alltid angelägen om att testa alla nya digitala verktyg som står till mitt förfogande.

Under de första fem åren av undervisningen innebar detta främst att spela film, visa bilder och skriva ovanpå de interaktiva visningstavlorna. Det var inte förrän jag började på Pheasey Park Farm school i Walsall som jag började se SMARTs fulla potential. Där rullade de ut utbildningar och jag upptäckte snart hur tekniken kan gynna både undervisning och lärande avsevärt.

smart_technologies_board_mark_hartwright_01

Nu undervisar jag 5- och 6-åringar i årskurs 1 på Castlechurch Primary School i Stafford, och SMART är en integrerad del av min arbetsdag (mitt klassrum har en SMART 6000 med programvaran Notebook 17.1). Jag undervisar i alla ämnen, så på förmiddagen fokuserar vi på matte och engelska, sedan på eftermiddagen är vi ämnesbaserade kring ett tema. När jag anländer på morgonen laddar jag upp tavlan med en ”tidig start”-uppgift. Idag var det stavning, så jag satte upp en bildledtråd på tavlan som berättade för barnen vilka böcker de behöver för att få ut. De kan fortsätta med den här uppgiften direkt, vilket är särskilt användbart eftersom jag kan ägna lite tid åt att prata med föräldrar. Jag har också använt tavlan för att skapa ett visuellt schema över alla händelser som händer i skolan idag. Vi kan återkomma till detta under hela dagen så att barnen vet vad de ska göra härnäst.

Att hitta svaren tillsammans

Jag börjar dagens lektioner med matematik och har redan tänkt ut en labbaktivitet på SMART Board. Jag vill att hela klassen ska ha input så jag tar upp eleverna i grupper för att interagera med tavlan. Det är de som driver lärandet snarare än jag, och det handlar om att de upptäcker det rätta svaret snarare än att jag bara berättar för dem. Om de får några fel svar kan vi pausa spelet och leta efter lösningen tillsammans. I årskurs 1 är de fortfarande i en mycket ung ålder och gör övergången från lärande genom lek – med en SMART Board hjälper jag till att överbrygga den klyftan genom att ge dem ett spel som är roligt och spännande att göra. För engelska kommer SMART Board verkligen till sin rätt när jag undervisar i stavning eller handskrift. Innan lektionen använder jag sidskrivaren, som låter mig fånga min egen handstil. I lektionen trycker jag bara på play på skärmen och barnen kan se hur bokstäver och ord formas. Om ett speciellt barn kämpar med sin handstilsuppgift kan de bara gå fram till tavlan och själva trycka på play.

På eftermiddagarna har vi ett kontinuerligt utbud, vilket mer är en undervisningsstil under de första åren med aktiviteter runt klassrummet. Jag sitter i min fokusgrupp där jag kommer att undervisa ungefär sex barn medan resten av klassen kommer att göra aktiviteter baserade på ett speciellt tema. Idag fortsätter vi vår titt på Owl Babies-berättelsen, så bredvid fokusgruppen finns ett bord med Lego för att bygga skogsvarelser, en skrivgrupp, en bärbar dator med Notebook-filer och uppmaningar och en labbaktivitet som körs på SMART Board för barn att leka. Det senare är användbart för att konsolidera lärandet och ge eleverna chansen att återbesöka något från tidigare på dagen. Till exempel, idag i matematik fortsatte vi att förbättra vår hastighet när vi återkallade talbindningar till 10 – labbaktivitet ger barnen en ny chans att titta på det på eftermiddagen.

smart_tecnologies_board_mark_hartwright_03

Att dela upp barnen i mindre grupper är ett bra sätt för mig att få in lite högkvalitativ undervisning i min fokusgrupp. Om jag försöker få en hel klass att göra en uppgift samtidigt kan det bli komplicerat. SMART har gjort det möjligt för mig att dela upp klassrummet och göra lite fokuserad undervisning i 20 minuter, och sedan låta eleverna göra en annan aktivitet som är mer lärande genom lek. Barnen tenderar att älska teknik, och det är ett bra sätt att lära sig. Det känns aldrig som ett jobb för dem, särskilt om det handlar om något interaktivt som att spela ett spel. Jag har en elev för tillfället som inte pratar engelska, men hon kommer mer än gärna och spelar. Spelen är enkla och hon kan se vad hon ska göra, så det är ett universellt sätt att lära sig.

Den oumbärliga SMART Notebook

När det gäller de SMART-verktyg jag använder mest, skulle jag i stort sett vägra att undervisa om jag inte har SMART Notebook! Jag använder inmatningssystemet för iQ-funktionen för att köra min bärbara dators skärm genom kortet. Jag har undervisat på konkurrenternas styrelser förut och allt handlar om mjukvara. Jag laddade faktiskt ner SMART Notebook för att använda på andra kort, främst för att den är så mycket bättre än något annat som erbjuds. Även om många lärare gillar att använda pennor för att interagera med tavlan, föredrar jag att interagera genom beröring – det är taktil inlärning och du känner dig direkt som en del av det. Jag kände aldrig att jag behövde lära mig att använda brädan eftersom den är väldigt intuitiv. Det är precis samma sak för studenter; det är flytande och de kan snabbt fortsätta med sin inlärning snarare än att bli fastnade av klumpiga tekniska bitar. Det hjälper till att bygga den relationen du har med barnen och om du använder en rolig stimulans, som SMART Board, kan du bygga den relationen bättre och ha kul. Om du ger dem något roligt och spännande att göra kommer de att gilla det de gör – och på ett omvägande sätt kommer de att gilla dig också och den relationen blir bättre.

En sak skulle jag säga till alla skolor eller lärare som vill ta till sig SMART: gå ut och prova det. Förrän du har sett hur lätt det är att använda kan du inte se dess fulla potential. Om du kan se nyckelfunktionerna, särskilt labbaktivitetsspelen för grundskolor, kommer du att se hur lätt det är att göra dem. SMART har förändrat min undervisning totalt. Nu är det mycket mer organiserat, mycket mer strukturerat, mycket roligare och mycket mer interaktivt. När du ser ett barn använda SMART-mjukvara och glädjen de får ut av det, för att röra sig, röra, manipulera och leka med sitt lärande, kommer du snabbt att inse att tekniken säljer sig själv.

SMART Technologies förändrar utbildning – upptäck mer här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *