En vecka med Chrome OS

Kan en Chromebook endast på webben ersätta en bärbar Windows-dator för en veckas arbete och lek?

Redaktören för bärbara datorer Sasha Muller lade undan sin vanliga maskin och tog upp en Chromebook för att testa hur väl den tål fjärrarbete, dokumentdelning och – så klart – Angry Birds.

måndag

För någon som är uppvuxen på Windows och som är mycket inställd på de tröga starttiderna, röriga skrivborden och det ständiga visuella brummandet av popup-fönster och aviseringar, var mina första ögonblick med Googles OS anmärkningsvärda för deras oroande känsla av lugn.

Den introduktionen till Chrome OS måste ha haft en hjärndövande effekt, eftersom jag träffade mitt första problem under den korta pekplattans handledning. Efter att ha bemästrat konsten att vänsterklicka, högerklicka med två fingrar och rullningen med två fingrar, fann jag mig själv oändligt springande genom dra-och-släpp-handledningen och väntade otåligt på att bli flyttad till nästa sida.

Det visar sig att det är meningen att du ska sluta när du väl har koll på det; inte dra den lilla Chrome-ikonen fram och tillbaka som en hund som jagar en pinne.

Bortsett från min milda attack av idioti, att komma igång är en härligt smart upplevelse.

Till skillnad från den genomsnittliga bärbara Windows-datorn finns det ingen anstormning av tjatande popup-fönster, genomklickningsguider och oändliga uppdateringar

Till skillnad från den genomsnittliga bärbara Windows-datorn finns det ingen anstormning av tjatande popup-fönster, genomklickningsguider och oändliga uppdateringar. Eftersom jag använder webbläsaren Chrome på min vanliga bärbara dator och låter den synkronisera personlig data till mitt Google-konto, tog det bara några sekunder för alla mina sparade appar och bokmärken att automatiskt visas på Chromebook.

Lagrade lösenord tar sig också sömlöst igenom, och alla vanliga affärskritiska saker – som Facebook, TweetDeck och BBC Wimbledon-flödet – var snart igång. Än så länge är allt bra.

Det är inte förrän någon tar bort Windows som du inser hur mycket av din tid du spenderar i webbläsaren. Med flera flikar öppna – Gmail, PC Pro webbplats, vår webbmailklient på kontoret och TweetDeck – jag ägnade mig åt det mesta av arbetsdagen med att köpa recensioner och slänga iväg ett berg av oläst e-post.

Arga fåglar

Med bara två timmar kvar av arbetsdagen fanns det bara ett vettigt tillvägagångssätt: att göra mitt första besök i Chrome Web Store – arkivet för dess ”så kallade” appar – för att säkerställa att Angry Birds HD var en trogen återgivning av den fågelkastande spelupplevelsen.

Vid 18-tiden krävdes ytterligare tester, så jag packade ihop Chromebook och cyklade hem för att göra en mer omfattande utvärdering.

tisdag

Medan webbmail-åtkomst till min arbets-e-post visade sig vara tillräckligt skicklig för grundläggande läsning och svar, började bristen på grundläggande funktioner – vilken typ av sökfunktion som helst – snart att rasa.

Så, min första riktiga utmaning var att komma till företagets Microsoft Exchange-server. Efter en lång stirrande på Chromes webbbutik och en viss optimistisk googling kring ämnet, kom jag till en slutsats: det finns noll e-postklienter i webbläsaren som direkt kan tjäna Microsoft Exchange-konton.

Allt hopp var dock inte ute. Efter ett snabbt mejl till vår IT-avdelning lyckades jag få åtkomst via företagets POP3-server och omdirigera min e-post till en specifik Gmail-mapp. Inte idealiskt, och på grund av bristen på SSL-kryptering, absolut inte säkert, men nästan fungerande (när jag väl hade övertalat IT fanns det inget mer kommersiellt känsligt i min inkorg än ett e-postmeddelande till Darien som påminner honom om den där femman han var skyldig mig) .

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *