Former och konstellationer: En intervju med Super Hexagon-skaparen Terry Cavanagh

När du träffar Terry Cavanagh är han inte vad du förväntar dig. Blygsamheten, det generösa lyssnandet – det kan inte vara samma man bakom hala, taggiga spel som t.ex. VVVVVV och Super Hexagon, alla vinklar och grinande absurditet. Du föreställer dig någon i läder som går ut med en mycket stor hund.

Cavanagh är en auteur i bästa möjliga mening. Han bryter en speciell estetik, nickar ofta till grafik från 8-bitarstiden, ibland avskalad till rent geometriska handskar. Han fokuserar explicit på gameplay och flow, men drar på allt från grekisk myt till konkret poesi.

Ett nytt spel av Cavanagh ska ha premiär på Now Play This, som äger rum 7-9 april kl. Somerset House. För att lära mig mer om det här spelet, och lite om hans inställning till design, skickade jag några frågor till honom via e-post.

terry_cavanagh_developer_picture

(Ovan: Terry Cavanagh. Kredit: Wikimedia Commons)

TM: Vad kan du berätta om det nyligen beställda spelet för Now Play This?

TC: Det nya spelet, Konstellation är en sorts uppföljare till Constellation Machine, ett litet spel jag gjorde (och släppte) för en game jam 2016. In Constellation Machine, du spelar genom att skriva in några ord, och sedan reagerar spelet på vad du än har skrivit – att skapa former och färger och rörelse. Jag älskade verkligen det här gränssnittets enkelhet och uttrycksfulla kraft – det är verkligen spännande att utforska och upptäcka nya saker som fungerar! Sedan jag släppte den prototypen har jag varit väldigt sugen på att utforska det vidare.

Konstellation börjar med samma gränssnitt – men med förmågan att svara på mycket mer av det du skriver och att skapa mycket mer intressanta och unika scener. Jag hade funderat på idén ända sedan jag släppte den ursprungliga prototypen, och när Now Play This kontaktade mig om att göra något för deras festival, tyckte jag att det passade perfekt.

konstellation

(Ovan: Constellation Machine)

TM: Många av dina tidigare spel har varit gratisprogram. Är det förhållningssättet något du medvetet siktar på? I vilken grad tror du att utvecklare kan experimentera med idéer i gratisspel, på ett sätt som de kanske inte kan med spel som säljs?

Jag börjar alltid med att anta att det kommer att vara ett gratisprogram

TC: Jag talar för mig själv, min process har alltid varit att arbeta igenom idéer i prototyper och jam-spel – och jag börjar alltid med att anta att det kommer att vara ett gratisprogram. Det finns spel som jag har arbetat på och av i flera år som jag till slut bestämde mig för att släppa som gratisprogram.konstellation_c_terry_cavanagh

(Ovan: Constellation)

TM: Tidigare har du talat om vill finslipa Super Hexagon tills det var ”så enkelt och rent som möjligt”. I vilken utsträckning genomsyrar den idén genom hela din design?

TC: Det beror verkligen på spelet. Så mycket som jag ibland skulle vilja hitta den där tråden som drar ihop allt mitt arbete, är sanningen att alla mina spel verkar drivas i sina olika riktningar. Super Hexagon ville vara så enkel och ren som möjligt, men Konstellation verkar vilja handla om upptäckter, om överraskningar, om oväntad kombinatorisk komplexitet.

super_hexagon_c_terry_cavanagh

(Ovan: Super Hexagon)

TM: Jag läsa det i VVVVVV du tyckte att det var användbart att begränsa bakgrundsplattorna för varje rum till bara fem nyanser av en färg – att du tyckte det var lättare att arbeta inom snäva grafiska gränser. Är detta ett tillvägagångssätt som du fortfarande tycker är användbart?

Jag har säkert några konstiga idéer om vad som ser bra ut

TC: Absolut, ja. Min bild har blivit mycket bättre sedan jag gjorde det VVVVVV, men jag tänker fortfarande på min stil som ”programmerarkonst”, och jag tror fortfarande att jag förmodligen har några konstiga idéer om vad som ser bra ut.

Konstellation har varit intressant att arbeta med i den meningen, faktiskt, eftersom det som är coolt med spelet är att lära sig hur man skapar dessa stora, abstrakta, konstiga visuella bilder.vvvvvv

(Ovan: VVVVVV)

TM: Anser du att dina spel är narrativa spel?

TC: Inte så mycket. När mina spel har en historia de vill berätta föredrar jag vanligtvis att berätta den genom mekaniken.konstellation_3_c_terry_cavanagh

(Ovan: Constellation)

TM: Du arbetade tidigare som marknadsriskanalytiker. Påverkade något från det jobbet din inställning till speldesign?

TC: Ärligt talat, inte riktigt. Det var ett jobb jag hade turen att få efter college, och jag är tacksam för att det gjorde det möjligt för mig att spara pengar och gå indie, men det var inget jag var särskilt bra på!

Du kan spela Konstellation för dig själv på Now Play This, som pågår från 7 till 9 april kl Somerset House som en del av London Games Festival. Förra året pratade vi med dess regissör, ​​Holly Gramazio. Du kan läsa den intervjun här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *