Hur man använder en NAS-enhet eller personligt moln med Lightroom

Att använda ett personligt moln eller nätverksansluten lagringssystem (NAS) är ett vanligt sätt för fotografer att få tillgång till stora enheter för rimligt säker säkerhetskopiering. Men vad är det mest effektiva sättet att använda en NAS med Lightroom, det de facto-standardiserade professionella katalogiseringssystemet för fotografer?

Hur man använder en NAS-enhet eller personligt moln med Lightroom

Du kan helt enkelt använda ditt personliga moln eller NAS som platsen där Lightroom lagrar sin katalog och dina bilder. Men även på ett snabbt nätverk kommer du att få en viss latens jämfört med en lokalt ansluten enhet. Om du är borta från ditt bredband kommer detta att vara dubbelt sant. Prova att öppna en enorm RAW-fil och du kommer att se hur installationen är mindre än idealisk.

Men det finns ett bra halvvägshus som kombinerar snabb lokal lagring med fördelarna med att använda en NAS. det kräver dock lite installation.

Snabb lokal plus nätverksbackup

Svaret är att kombinera en snabb lokal enhet med ett personligt NAS-molnsystem, vilket ger dig fördelarna med båda. Det första steget är det enklaste: ställ in Lightroom för att lagra dess katalog och filer på en extern USB 3- eller Thunderbolt-enhet.

Därefter måste du använda en mjukvara för att kopiera din Lightroom-katalog och bilder till NAS-enheten. Det bästa alternativet jag har hittat för detta är att använda Goodsync, som är tillgänglig för Windows och Mac, och fungerade gärna med en extern ansluten enhet enligt ett schema. Beroende på hur ditt Lightroom är konfigurerat kan du behöva konfigurera två jobb i Goodsync – ett för att kopiera över Lightroom-katalogfilen och ett annat för att kopiera över ditt bildbibliotek.

Går längre än bara backup

Än så länge är det du har ett väldigt bra och enkelt backupsystem, men du kan driva ditt Lightroom NAS-system ytterligare om du är modig nog.

Kom ihåg att din NAS nu i praktiken är en klon av din Lightroom-installation. Den har din katalog och dina bilder, så i teorin borde du kunna använda den med Lightroom om du till exempel har tappat bort eller helt enkelt kopplat bort den lokala externa enheten.

I verkligheten är saker och ting lite mer komplicerade. Ja, du kan bara koppla ur enheten och använda Lightrooms ”Uppdatera mappplats”-funktion för att säga åt den att komma åt bilderna från NAS:en. Men när du återansluter din externa enhet, är det ganska troligt att du förlorar alla ändringar du har gjort, inklusive alla nya bilder du har lagt till i katalogen.

Men det finns en väg runt detta. Kom ihåg att Lightroom är oförstörande för dina bildfiler. När den gör ändringar, lagrar den faktiskt ändringarna i katalogen istället för att ändra originalfilen. Eftersom din ”arbetande” katalogfil finns på din lokala dator, kommer du att klara dig. När den externa enheten återansluts, tillämpar Lightroom bara samma redigering på den lokala filen, snarare än den som är lagrad på NAS:en.

Vissa åtgärder är dock bäst att undvika. ”Redigera i Photoshop” kommer att skapa filer på NAS, som du potentiellt kommer att förlora senare. ”Spara metadata till filer” är lika farligt. Och att lägga till filer direkt på NAS-enheten kommer naturligtvis också att röra till saker.

Varför inte använda Goodsync för att synkronisera tillbaka eventuella ändringar i din externa enhets bibliotek? I teorin kan du göra detta. I praktiken berövar det dig från att ha en statisk säkerhetskopia som du vet är bra. Om något blir skadat på din NAS-enhet är risken att du synkroniserar dessa ändringar tillbaka till din fungerande enhet och lämnar dig i en röra av förlorade bilder.

Denna redaktionellt oberoende artikel producerades med stöd av Western Digital.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.