Hur man avblockerar någon på LinkedIn

LinkedIn är en av de största och mest populära sociala medieplattformarna riktade mot företag och proffs. Plattformen handlar om att skapa värdefulla kopplingar inom ditt kompetensområde i syfte att skaffa mer erfarenhet och lära dig nya saker. Många använder det förstås för att söka efter nästa jobb.

Hur man avblockerar någon på LinkedIn

LinkedIn är inte särskilt stor när det gäller integritet i allmänhet. Du behöver transparens för att visa upp din kunskap och erfarenhet. Men det betyder inte att det inte finns några metoder för att begränsa antalet personer som får irritera dig. Blockering är en av dem.

Avblockera LinkedIn-konton

Att avblockera någon är väldigt enkelt. Om det är något du bör göra eller inte kan bara du veta beroende på din relation eller brist på sådan med personen du tidigare blockerat. Så här går du tillväga för att avblockera tidigare anslutningar eller slumpmässiga medlemmar.

  1. Leta reda på din profilbildsikon i det övre högra hörnet.
  2. Klicka på den för att expandera menyn.
  3. Klicka på ”Sekretess och inställningar”.
  4. Välj ”Blockera och dölja” från den vänstra panelmenyn.
  5. Välj ”Blockering” (det bör vara det näst sista alternativet på sidan ”Sekretess och inställningar”).
    sekretess- och inställningssida
  6. Bläddra igenom din blockeringslista och hitta den person du vill avblockera.
  7. Klicka på knappen ”Avblockera” till höger om deras namn.

Vad händer efter att ha avblockerat någon på Linkedin?

När en person inte längre finns med på din blockeringslista händer två saker. För det första blir din profil odold för den personen. För det andra kommer du att kunna utbyta meddelanden med dem.

Observera att om du avblockerar någon som brukade vara på din kontaktlista kommer du inte automatiskt att återanslutas. Du måste gå till den personens profilsida och trycka på knappen ”Anslut”. Eller så kan du vänta på att de ska skicka förfrågan till dig.

Fler sekretessinställningar

Du kan också dölja din LinkedIn-profil för icke-medlemmar.

redigera synlighet

  1. Klicka på din profilbild eller ”Mig”-ikonen.
  2. Klicka på ”Visa profil”.
  3. Gå under fliken ”Redigera synlighet”.
  4. Växla strömbrytaren till av.

Vad detta åstadkommer är att ingen utan ett Linkedin-konto kan se den grundläggande informationen på din profil. Dessa inkluderar: namn, kopplingar, erfarenhet, rubrik, bransch, region och så vidare. Din URL kan fortfarande dyka upp i sökmotorer om någon söker på ditt namn men de kommer inte att kunna se din personliga information.

Detta hindrar dock inte andra medlemmar eller personer du har kontakt med från att se din profil. Du kan inte helt dölja din profil för andra medlemmar. Det du istället kan göra är att styra informationsflödet.

Genom att anpassa din profil kan du välja att undanhålla vissa ändringar som kan göra ditt liv svårare. Säg till exempel att ansluta till en headhunter, konkurrent eller tidigare arbetsgivare medan du för närvarande har ett jobb.

  1. Klicka på ikonen ”Mig”.
  2. Välj ”Inställningar och sekretess”.
  3. Välj ”Vem kan se dina anslutningar”.
  4. Klicka på ”Ändra”.
  5. Välj alternativet ”Bara jag”.

Detta förhindrar din arbetsgivare eller dina medarbetare från att se vem du nyligen har haft kontakt med.

  1. Från sidan ”Inställningar och sekretess”.
  2. Gå till ”Meddela anslutningar när du är på nyheterna”.
  3. Ställ omkopplaren till ”Nej”.

Den här inställningen hindrar människor från att veta om dina bidrag eller omnämnanden av dig i vissa blogginlägg som kan påverka din anställningstrygghet.

På sidan ”Inställningar och sekretess” kommer du att märka många andra alternativ som låter dig anpassa din profil och aviseringar både inkommande och utgående. Du kan till och med dölja uppdaterade CV från din chef om du inte är säker på att byta jobb ännu.

Dölja din aktivitet på det enkla sättet

Om du inte vill stoppa all kommunikation med vissa företag eller personer på Linkedin behöver du inte gå blockeringsvägen. Från undersektionen ”Blockera och dölja” på din ”Sekretess”-sida kan du definiera vem som får följa dig.

När någon följer dig betyder det att de får uppdateringar med vilka ändringar du än gör offentliga. Du har två alternativ för följare:

  1. Alla på LinkedIn
  2. Dina anslutningar

Om du fortfarande vill att din profil och ditt CV ska vara synligt för rekryterare utanför ditt nätverk, men också dölja vissa inlägg och uppdateringar, rekommenderas att använda det senare alternativet. Observera att när du byter från alla till ditt nära nätverk kommer listan över följare att förkortas. Det kan ta upp till 24 timmar innan ändringar träder i kraft.

Slutgiltiga tankar

Alla sociala medieplattformar har sina dåliga äpplen, inklusive LinkedIn. Även om du i det här fallet inte behöver oroa dig lika mycket för kampanjannonser, stöld av personlig information och allt det där, kan du fortfarande stöta på irriterande headhunters, missnöjda anställda eller karriärtroll som kan förstöra din dag.

Att blockera människor är en vanlig praxis för någon som använder LinkedIn religiöst. Det kan dock komma en tid då blockering bara verkar för hård. Nu vet du åtminstone hur du anpassar dina sekretessinställningar och hur du avblockerar personer som du kan behöva senare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.