Hur man tar bort platsen från ett Facebook-inlägg

Möjligheten att ”checka in” från din nuvarande plats är en av Facebooks många funktioner. Låt alla dina vänner och familj veta var du är eller var du har varit vid en given tidpunkt. Det finns till och med funktionen Nära vänner som låter dina vänner veta var du är just nu. Ganska snyggt om du frågar mig.

Men om du tar en stund att fundera över vad som faktiskt händer här, skulle du inse att Facebook ständigt håller koll på var du befinner dig. Oavsett var du är i världen, i det ögonblick du ”checkar in” på Facebook, har den sociala medieplattformen bestämt din plats. Inte bara det, men du kanske också har gett den informationen till främlingar som du helst inte vill veta var du är eller har varit. Nu känns det mindre fiffigt och mer läskigt.

Till råga på allt använder Facebook också denna data för mer än att bara hjälpa dig komma i kontakt med dina vänner. De har bestämt sig för att använda den data som samlas in från det du lägger upp och letar efter på Facebook och sälja den till annonsörer. Detta är ett intrång i integriteten.

Det finns goda nyheter. Om du inte känner dig bekväm med att dela alla dina rörelser med ett gäng annonsörer kan du inaktivera platsspårning och ta bort någon av platserna från redan gjorda inlägg.

Inaktivera platsspårning på Facebook-appen

Om du bara behöver inaktivera platsspårning från Facebook helt, kommer stegen som anges här att hjälpa dig att göra det. Detta kommer också att inaktivera den automatiska ”incheckningsfunktionen”. Så om du fortfarande vill ”checka in” måste du göra det manuellt.

Så här inaktiverar du platsspårning på din iOS-enhet:

  1. Starta inställningar app på din iPhone eller iPad.
  2. Knacka på Integritet.
  3. Knacka på Platstjänster.
  4. Knacka på Facebook.
  5. Knacka på Aldrig.

Inaktivera platsspårning på din Android enhet:

  1. Gå till inställningar på din Android enhet.
  2. Knacka på Appar.
  3. Klicka på Konfiguration knapp (ska se ut som ett litet kugghjul).
  4. Gå till App tillåtelser och sedan till Plats.
  5. Leta reda på Facebook-appen och tryck på nära den för att stänga av Platstjänster.
  6. Starta om Facebook-appen för att ändringarna ska ske.

När platsspårningsfunktionen har stängts av kommer Facebook inte att ha någon åtkomst till den. Detta innebär att Facebook inte längre kommer att kunna lagra information om var du befinner dig och inte heller kommer några vänner i närheten att uppmärksammas om din närvaro i närheten.

Det rekommenderas också starkt att ta bort geotaggning från din telefon och foton. En geotagg är en tagg som markerar din plats på ett innehåll, vanligtvis ett foto. Du måste gå in i kamerans inställningar för att inaktivera den här funktionen.

Inaktivera platshistorik utan att inaktivera platsspårning

Du kanske inte är så oroad över att din information delas av Facebook att du inte har någon egentlig anledning att stänga av den helt. Kanske gillar du fortfarande funktionerna ”incheckning” och Friends Nearby och är helt nöjd med att tillhandahålla information i utbyte mot dessa tjänster.

Du har möjlighet att behålla platsspårning samtidigt som du inaktiverar din spårningshistorik. På så sätt kan Facebook inte spara all information som annonsörerna känner till.

Så här inaktiverar du platshistorik på Facebook:

  1. Öppna Facebook-appen på din iPhone eller iPad.
  2. Tryck på fliken ”Mer” i det nedre högra hörnet av skärmen.
  3. Rulla ned och tryck på inställningar.
  4. Knacka Kontoinställningar.
  5. Knacka Plats.
  6. Utse den Platshistorik växla till av.

Ta bort lagrad platshistorikinformation

Efter att ha inaktiverat platshistorikfunktionen på Facebook kommer det fortfarande att finnas sparad data som har samlats in från tidigare användning. Historiken lagras nu hos Facebook för att använda som de vill. Det är tills du väljer att ta bort det.

Så här raderar du platshistorikdata som har lagrats på Facebook:

  1. Starta Facebook app på din iPhone eller iPad.
  2. Tryck på fliken ”Mer” i det nedre högra hörnet av skärmen.
  3. Rulla ned och tryck på inställningar.
  4. Knacka Aktivitets logg.
  5. Tryck sedan på Filtrera.
  6. Tryck sedan på Platshistorik.
  7. Ytterligare en kran för Rensa platshistorik.
  8. Avsluta genom att trycka på Bekräfta.

All platshistorik som hade lagrats har nu tagits bort från Facebooks klor. Om du valde att behålla platsspårning aktiverad, vill du förnya den här processen då och då så att den inte byggs upp med tiden.

Inaktivera ”Vänner i närheten”

Föredrar att ”incheckningsfunktionen” förblir automatisk men vill du inte varna vänner i närheten? Du kan stänga av funktionen ”Vänner i närheten” utan att påverka din möjlighet att ”checka in”. Uppenbarligen betyder detta att Facebook fortfarande kommer att kunna spåra och lagra din plats i en datacache för senare användning.

Om du bara vill gömma dig för dina vänner:

  1. Starta Facebook-appen på din iPhone eller iPad.
  2. Klicka över till fliken ”Mer”, som finns i det nedre högra hörnet av skärmen.
  3. Rulla ned och tryck på inställningar.
  4. Tryck sedan på Kontoinställningar.
  5. Nästa tryck Plats.
  6. Knacka Närliggande vänner.
  7. Växla på Närliggande vänner växla till av.

Ta bort en plats från ett Facebook-inlägg

Behöver du bara ta bort en plats från något som redan har postats? Att göra det är ganska enkelt. Allt du behöver göra är att:

  1. Gå till inlägget du vill ta bort platsen från.
  2. Klicka på ”…” menyn och välj Redigera inlägg.
  3. Välj den lilla, blå nålikonen, som är Platsspårning ikonen och tryck på den.
  4. Leta efter ”Kl [Your Location].” När du ser den klickar du på ”x”-knappen bredvid den.
  5. När du har gjort detta klickar du Spara.

Platsen kommer att tas bort från inlägget. Men vad händer om du vill lägga till en plats? Du kan lägga till en ny plats i stället för den gamla eller bara lägga till en plats i ett inlägg som aldrig haft en.

I likhet med borttagningsprocessen är det ganska enkelt att lägga till en plats. Så här lägger du till en plats i ett Facebook-inlägg:

  1. Leta upp inlägget du vill lägga till en plats till.
  2. Klicka på ”…” meny.
  3. Välj från menyn Redigera inlägg.
  4. Klicka på den blå nålikonen, mer känd som Platsspårning ikon.
  5. Välj den plats du vill lägga till i inlägget och avsluta genom att klicka på Spara.

Lätt som en plätt. Om du är orolig för att Facebook ska utsätta dig för fara genom att veta var du befinner dig, föreslås det att du bara lägger till en plats i ett inlägg när du faktiskt har lämnat den platsen. Det lönar sig att vara extremt försiktig när det kommer till din integritet. Så var vaksam, vidta försiktighetsåtgärder och planera framåt.

Använd ”Check-in”-funktionen manuellt

Funktionen ”incheckning” lägger inte till en plats till ett redan skapat inlägg utan skapar istället ett helt nytt inlägg med din plats automatiskt. När platsspårning har inaktiverats kommer Facebook inte att ha tillgång till data för att lägga till din plats i ett inlägg när du använder ”incheckningsfunktionen”. Istället måste du skapa inlägget själv och manuellt bifoga en plats till det.

Här är vad du behöver göra:

  1. Högst upp på din ”nyhetsflöde” eller profilsida klickar du på rutan ”Vad tänker du på?”
  2. Använd platsspårningsikonen, som nu är rosa istället för blå, för att slå upp en viss plats.
  3. Välj den plats du vill lägga till i rullgardinsmenyn.
    • Du kan också välja att slå upp en plats manuellt genom att skriva in den i det angivna området.
    • Vid det här laget kan du tagga vänner, lägga till ett foto, välja ett datum och välja vem som kan se det här inlägget.
  4. När du har lagt till det du vill lägga till, avsluta ”incheckningen” genom att klicka på Posta.

För att ta bort alla spår av en ”incheckning” behöver du bara ta bort inlägget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.