Lifelogging: är det värt ansträngningen?

Barry Collins ägnar en månad åt att logga allt om sitt liv med hjälp av en mängd olika appar och prylar. Lärde han sig något värdefullt? Så här spårade han sin produktivitet

Håller koll på arbetet

Alla hemmaarbetande frilansare kommer att berätta för dig att halva kampen är att övertyga din andra halva om att du inte sitter i soffan hela dagen och tittar på Cash in the Attic. RescueTime var appen som jag hoppades skulle ge de bevis från näsa till slipsten jag behövde för att behålla den inhemska övertaget. Jag kunde inte ha haft mer fel.

Detta är ingen kritik mot RescueTime. När du väl har registrerat dig och betalat – det är $9 per månad (cirka Kr5) för att komma åt Premium-rapporteringsfunktionerna, även om det finns en gratis Lite-version – installerar RescueTime en liten applet som sitter tyst i bakgrunden och loggar allt du gör på datorn .

Jag börjar normalt jobba klockan 8, tar en timme till lunch och slutar runt 18, så jag var ganska säker på att nå mitt blygsamma mål på sex timmars ”produktiv” tid per dag. Under fyra veckors testning slog jag den två gånger.

Arbetsdiagram

En del av problemet är att RescueTime och jag är oense om vad som räknas som ”produktiv” användning av min tid. Outlook, till exempel, märktes som ”distraherande”, även om en del av mitt arbete innebär att svara på frågor från redaktörer, skicka pitcher och hantera frågor som skickas via e-post från min fotografiverksamhet.

På samma sätt, de flesta av de teknik- och fotowebbplatser jag besöker för att hålla mig à jour med de senaste nyheterna – inklusive PC Pro webbplats – var öronmärkta som ”mycket distraherande”. RescueTime tillåter dig att omkategorisera sådana appar och webbplatser, men inte ens jag kunde motivera att välja den ”produktiva” rullgardinsmenyn för min näst största tidstjuv: Twitter.

Jag sitter här hela dagen med TweetDeck igång på min sekundära skärm och skämtar med mig själv att det egentligen inte är en distraktion. RescueTime visade motsatsen. Den övervakar det aktiva fönstret, och näst efter Microsoft Word – där jag arbetar 25 % av tiden, enligt RescueTime – är TweetDeck, med 11 %, eller 11 timmar och 27 minuter över månaden. Mer än en hel arbetsdag.

Det var, om jag ska vara ärlig, ett välbehövligt väckarklocka (och säkert ett mycket mer användbart sådant än själva väckarklockan från SleepBot). Nu befinner jag mig ofta i RescueTimes (Premium) FocusTime-läge, som blockerar åtkomst till alla dessa ”distraherande” webbplatser och appar, så att jag inte är frestad att avleda uppmärksamheten från jobbet när jag ser en Twitter-varning blinka upp.

RescueTime loggar inte bara applikationerna du arbetar i, utan spårar också enskilda dokument – ​​vilket är ett utmärkt sätt att övervaka hur mycket tid du har ägnat åt ett projekt, och hjälper en frilansare som jag själv att räkna ut hur mycket du ska ta betalt för göra ett jobb värt besväret.

Dess rapporteringsverktyg är fantastiska, så att du kan se vid vilka tider på dygnet du är mest produktiv (jag är definitivt en morgonmänniska) och på vilka dagar (mina två mest produktiva dagar var båda måndagar, efter vilsamma helger). Av alla appar jag har testat för den här funktionen är RescueTime den jag inte skulle vilja skiljas åt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *