Oakley Radar Pace recension: En träningscoach för ansiktet

Kr400

Pris vid granskning

När den här recensionen först publicerades var det ett första intryck, innan det långvariga slitaget hade testats. Jag har nu uppdaterat stycket med fler tankar och en dom på sidan 2.

Något kommer garanterat att hända om du rockar upp till en 5K nöjesrunda på lördag morgon i Croydon med ett par löparsolglasögon på Kr400. I januari.

Det involverar inte orden ”personligt” och ”bäst” i närheten, förresten. Min tid var dystra 29 minuter, betydligt långsammare än min all-time distans PB på 24mins 41secs, även om åtminstone en del av det beror på den särskilt hämndlystna plats som Londons geografiska sammansättning har bestämt sig för att sätta en jävligt stor kulle.

En annan, kanske viktigare, faktor är min nedgång i kondition under det senaste halvåret. Något som Oakley är övertygad om att med tiden kommer de pråliga glasögonen att fixa.

Nej, vad som faktiskt händer är att du markerar dig själv som något av en kuriosa, även med de särskilt häftiga, skimrande ”Prizm”-linserna ersatta med transparenta versioner. Min vanliga löparkompis var påfallande frånvarande från just den här löpningen – jag är 99 % säker på att han hade andra planer, men det faktum att jag till och med har en enda procentenhet av tvivel visar dig exakt hur självmedveten du sannolikt kommer att vara när du bär dessa okulära konstigheter.

Oakley Radar Pace recension: Radar ska vara annorlunda

Om du känner dig självmedveten bara du tittar på dem, förbered dig på att din ångest försvinner: precis som Siri och Alexa förväntas du kontrollera dina glasögon inte med händerna utan via en och annan chinwag.

För att vara rättvis mot Oakley är röstassistenten – Radar – väldigt bra och kan ta upp många naturliga sätt att formulera samma fråga, men det ändrar inte det faktum att du pratar med dina glasögon offentligt. I mitt fall pratar du med dina glasögon på ett fält i Croydon klockan 9, omgiven av 226 andra löpare.[gallery:4]

Du behöver inte prata med dina glasögon, men det är så du ska kolla in dina olika analyser, på samma sätt som du vanligtvis skulle titta på din löparklocka. Oakley Radar Pace-glasögon är ANT+-kompatibla, vilket innebär att du kan fästa bröstband eller kadenssensorer om du vill. Men ur lådan, paras den med din telefon och använder sina egna sensorer (en accelerometer, gyroskop, fuktighetssensor och barometer, eftersom du frågar) för att ge dig ganska solid information när du går. Det tog till exempel inte lång tid för Radar att informera mig om att mina steg var för långa och att jag borde sikta på kortare snabbare steg.

Linserna är förresten bara linser: de är inte små skärmar, som med Google Glass. Coachningsuppdateringarna levereras genom ett par mikro-USB-öronsnäckor som klämmer fast i varje arm på glasögonen. De har gångjärn som gör att du kan trycka in dem direkt i hörselgången, och detta har en mycket positiv bieffekt: vanligtvis är cirka 5 % av mina löpturer dedikerade till att sätta i hörsnäckor igen efter att de har rymt från mina öron.

Det var inte ett problem här, med varje knopp som hölls stadigt på plats. Eftersom glasögonen är anslutna via Bluetooth kan du lyssna på poddsändningar eller musik medan du springer, precis som vanligt, med glasögonen som vet när de ska sänka volymen för att ge dig en uppdatering om din form.[gallery:9]

Dessa uppdateringar sker passivt utan att du ber om feedback, vilket avbryter din musik, vilket innebär att du kan förbli relativt oansenlig. Jag pratade bara med glasögonen när jag var på ett tillräckligt stort utrymme för mig och sa ”OK Radar, hur är mitt tempo?” inte att misstolkas som att jag försöker inleda konversation med mina medlöpare baserat på ett vänligt nytt smeknamn.

Glasögonen känner passivt av när du stannar och börjar springa igen, vilket är intressant, eftersom det talar om både hur länge passet var och hur länge du rörde dig, vilket skiljer sig på ett sätt som de flesta träningsspårare inte gör – om än med en kort försening av att upptäcka övergången.

Oakley Radar Pace recension: På långa vägar

Men det här var bara ett enstaka lopp, och det är inte riktigt vad Oakley Radar Pace-glasögonen handlar om: tanken är att ge vem som helst (nåja, alla som har Kr400 att blåsa i alla fall) sin egen personliga löparcoach. Och det är därför jag inte ger den ett stjärnbetyg än.[gallery:7]

Radar har mig på en sexveckors träningsplan, där jag springer fyra till fem gånger i veckan enligt sitt eget schema. Jag väljer dagar, men om (eller mer troligt, när) jag missar en, kommer min nya tränare att kliva in för att flytta runt saker. Jag återkommer med en fullständig recension när jag har sett tillräckligt för att veta om funktionen håller vad den lovar.

Tidiga tecken är bra: Radar kommer att sätta upp träningsprogram för både löpning och cykling och kommer att ställa in dem efter ditt eget personliga mål, vare sig att förbättra din uthållighet eller topphastighet. Om du tränar för ett specifikt lopp, kommer Radar att försöka coacha dig för ditt mål, oavsett om du bara hoppas på att avsluta eller om du går för att vinna.

Jag förväntar mig inga mirakel (och att kunna träna mig, vid 32, att gå från en 25-minuters 5K till att vinna ett maraton skulle vara en bedrift värdig Jesus själv), men personlig feedback är något som har varit ganska ojämnt i wearables än så länge. Om Radar kan leverera till och med hälften av sitt löfte, kanske jag bara är villig att förbise dess pråliga stil och rekommendera den för löparen med pengar att finjustera sin form.

Gå till sidan 2 för mina tankar baserade på mer omfattande tester.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *