Rullande blogg: Windows 8 Release Preview första intryck

I det här inlägget kommer PC Pro-teamet att dela med sig av sina tankar och erfarenheter när vi tar tag i den nya förhandsversionen av Windows 8. Kom tillbaka för regelbundna uppdateringar. De senaste uppdateringarna kommer att visas överst.

Jonathan Bray – 11:38 den 8 juni

Vi har hittills använt Windows 8 enbart på bärbara datorer och PC-datorer utan beröring, så vi har bestämt oss för att se hur det är att använda på en riktig surfplatta. Vi grävde fram en Fujitsu Stylistic Q550 från Labs och försökte installera Windows 8 på den, och i brådskan använde vi 64-bitars installations-USB-enheten av misstag. Vi borde ha använt 32-bitars, eftersom Q550:s Atom Z670 inte kommer att köra 64-bitars Windows, därav felmeddelandet nedan.

Ingen beröring här

Det är dock inte meningen med det här inlägget. Poängen är att den här Windows 8-återställningsskärmen inte ger upp något användbart alternativ för surfplattanvändare. Det finns ”Tryck på Enter för att försöka igen” och ”Tryck på F8 för startinställningar”, som båda du behöver ett tangentbord för att göra (och inget av alternativen kan väljas med ett fingertryck). Det är förmodligen något Microsoft borde fixa.

Tim Danton – 18:56, 6 juni

Efter att ha ignorerat Windows 8 Consumer Preview, bortsett från en snabb uppspelning på någon annans surfplatta, kom jag till Windows 8 färsk när jag bestämde mig för att installera Release Preview på min arbetsdator i fredags.

Som jag nämnde i podcasten vi spelade in tidigare idag, hoppade två saker på mig. En, hur enkelt och snabbt det var att uppgradera min Windows 7-dator, komplett med alla mina inställningar och nyckelapplikationer. Två, hur lite annorlunda det var från Windows 7. Faktum är att inom en timme hade jag helt glömt att jag använde ett nytt operativsystem.

Efter att nu ha lekt lite mer med Metro-gränssnittet är jag dock lite försiktig med Windows 8. Kort sagt, Microsoft verkar ha ignorerat den där mindre faktorn för användbarhet. Eller UX, om du vill låta trendig och ta 400 Kr per timme för konsultation.

Jag tillbringade ett par minuter med att försöka hitta en Twitter-klient i butiken, på grund av Microsofts beslut att gömma undan sökningar. Detta kommando är bara öppet om du släpper lös sökningen ”charm”, som visas om du flyttar markören till det nedre högra hörnet av Metro-fönstret. Även då måste du hålla markören där en sekund, innan du flyttar musen vertikalt upp till ikonen.

Det finns heller inga bakåtknappar. Om du vill gå tillbaka till huvudmenyn för Metro måste du trycka på Windows-tangenten.

Nu förstår jag fullt ut att Metro i första hand designades för surfplattor, som kommer att ha hårdvaruknappar för att hjälpa människor att navigera, men Microsoft måste tänka på de miljontals användare som fortfarande kommer att använda tangentbord och mus.

David Bayon – 16:40, 6 juni

Mycket har gjorts av Windows 8:s live-brickor – de stora ikonerna på Metro-skärmen ger dig information även när de inte är öppna – men jag är inte säker på att jag ser någon större nytta än så länge. Kanske är det att använda dem på en stor bildskärm där de verkar lite vilsna, men jag har knappt ens märkt mycket av liveinformationen som rullar förbi.

Visserligen fungerar det med vissa appar mycket bättre än andra. På något som Sky News är livebrickan en användbar ticker av aktuella berättelser och fyller ett syfte; Mail-appen ger åtminstone ett litet fragment av e-postämnesrubriker. Däremot visar People-appen bara slumpmässiga personer; Sport ger dåligt formaterade textfragment av rubriker; Weather-appen ger inga liveuppdateringar alls; och jag har försökt flera gånger att länka mina konton till Messages-appen utan resultat.

Jag gillar idén med live-plattor, och jag har hört från flera Windows Phone-ägare att de fungerar väldigt bra. Men på min dator märker jag knappt ens dem.

Darien Graham-Smith – 16:20, 6 juni

Vi har alla påpekat hur smärtfri installation av Windows 8 är, men det skadar förmodligen inte att vi alla har utfört rena installationer på modern hårdvara. I eftermiddags installerade jag Release Preview på ett lite äldre system med en mekanisk hårddisk… och kom på mig själv och stirrade på skärmen ”Getting system ready…” i nästan en halvtimme. Man undrar hur lång tid en uppgradering från ett hårt belastat Vista- eller Windows 7-system kommer att ta. (Återigen, med tanke på dess tonvikt på kontroller och funktioner av tabletttyp, kommer Windows 8 förmodligen att vara mer populärt på ny beröringsaktiverad hårdvara än på befintliga system.)

David Bayon – 13.40, 6 juni

Några av oss har hittat ett problem när vi ställer in standardwebbläsaren i Windows 8. Genom att välja Chrome som standard över Internet Explorer verkar Metro-versionen av IE10 försvinna. Att gå in i Metro och söka tar upp skrivbordsversionen av webbläsaren och inget annat.

Ingen IE10

Någon mer som hittat detta? Någon som vet hur man får tillbaka den?

David Bayon – 17.45, 1 juni

Jag har verkligen tyckt om den nya Travel-appen. Det är tungt på foton, inklusive några underbara 360-graders panoramabilder att dra runt med ett finger, och det har redan inrättat sidor för ett stort antal städer.

Reseapp

Varje plats visar en del grundläggande kart- och valutainformation, och listor över de viktigaste attraktionerna, hotellen och restaurangerna (inte en besvikelse klickbar för mer information). Men den länkar också direkt till hotell- och flygsökningar (driven av Kayak.co.uk). Okej, det är för närvarande inte lika kraftfullt som att använda en riktig webbplats för att boka en semester, men med lite arbete kan jag se att det är mycket roligare.

Barry Collins – 16.55, 1 juni

Efter att ha löst mitt självförvållade problem med Metro-appkonflikter (se mitt tidigare inlägg nedan), har jag ägnat den senaste timmen åt att experimentera med de nya Metro-apparna.

Mitt första intryck är att Microsofts standardappar är mycket förbättrade, och det finns en del äkta kvalitet som lyser igenom i appar från tredje part i butiken också.

Mina höjdpunkter hittills inkluderar den nya Sport-appen, som presenterar de senaste nyheterna och ställningen från en mängd olika (brittiska) sporter på ett vackert polerat sätt. Jag gillar särskilt F1-sektionen, som visar de senaste tävlingsrapporterna tillsammans med aktuella ställningar och tävlingspositioner. Om de kunde uppdatera den datan live under lopp, kan det bli en mördande app.

Windows 8 Sport app

Nyheter-appen och, i mindre utsträckning, Sky News-appen är också smart presenterade, och livebrickorna som rullar genom de senaste rubrikerna hjälper till att förvandla Windows Start-skärm till den live-instrumentpanel som Microsoft alltid lovat att den skulle bli.

Microsofts felaktiga inställning till sökning i appar är dock alltför irriterande uppenbar. Gå till exempel in i butiken och leta efter sökrutan. Eller ladda ner den välpresenterade Wikipedia-appen och försök söka efter en artikel. Försök inte för länge eftersom du inte hittar en sökruta. Istället måste du öppna sökberlocken (genom att dingla med musen/fingret i det övre högra hörnet) och välja appen för att söka. Helt förbryllande.

Darien Graham-Smith – 16.34, 1 juni

För det mesta ignorerar jag helt enkelt Metro-appar och butiken (jag köpte inte en 24-tumsskärm för att köra allt i helskärm). Men jag kan inte glömma den här sidan av saken så fullständigt som jag skulle vilja tack vare hur de medföljande applikationerna och inställningsskärmarna är privilegierade i sökgränssnittet. Din första träff är alltid en Metro-app, om det finns en med ett namn eller en beskrivning som på distans matchar dina söktermer – även om det du har skrivit är en exakt matchning för en datorapplikation.

Om du följer mig på Twitter kommer du att ha sett mig klaga på det här förut, eftersom det inte är nytt i förhandsgranskningen. Men tills nu har jag hållit tummarna för att situationen skulle bli bättre. Det faktum att det inte har varit med i den här nya versionen ger mig inte mycket hopp.

David Bayon – 15.55, 1 juni

Jag har inte utforskat butiken ordentligt än, men jag måste ta problem med dess design. Den är helt klart avsedd för pekskärmsenheter – jag har inga problem med det – men inte ens på en surfplatta kan jag föreställa mig att dess sidledsrullande layout kommer att vara bekväm. Huvudfrågan är det stora antalet kategorier, var och en med flera brickor.

Här är en hastigt fotograferad skärmdump som kanske inte är särskilt tydlig, men som åtminstone borde visa problemets omfattning:

Windows 8 Store

Det är oerhört mycket sidledsrullning för att hitta en kategori – förvärrat av deras till synes slumpmässiga ordning. Den utzoomade vyn hjälper lite, men det enda högerklicket Alternativet är att se de appar du redan äger, när en snabb lista över kategorier säkert skulle ha varit en enkel sak.

Barry Collins – 15:20, 1 juni

Jag gjorde kanske det dumma misstaget att uppgradera till Release Preview utan att först torka av min Consumer Preview PC. Alla mina gamla filer och program bevarades i mappen Windows.old, och jag tyckte att jag var extremt smart genom att helt enkelt kopiera och klistra in mina gamla användarfiler i det nya operativsystemet. Stort misstag.

Det verkar ha orsakat konflikter mellan gamla och nya Metro-appar, med massor av tomma brickor över hela min nya startskärm. Jag avinstallerade alla Metro-appar för att börja om från början, men nu vägrar vissa grunder som Mail och Photos att installera om.

Uppdatering: Problem löst genom att rensa bort de gamla Metro-apparna från C: Program FilesWindows Apps. Tack till @jamesk016 och @Henryed07 för tipsen.

Jag hoppas kunna hitta en lösning. Under tiden, gör det inte barn.

David Bayon – 15.15, 1 juni

Först antog jag att det bara var jag, men det har bekräftats av flera andra: att trycka på Delete på en ikon på skrivbordet eller Utforskaren tar inte längre upp en bekräftelsedialogruta, den raderar helt enkelt filen. Det kommer inte att slå ner civilisationen – filer hamnar fortfarande i papperskorgen – men jag erkänner att jag tycker att det är mer än lite oroande.

David Bayon – kl. 15.00, 1 juni

Det första jag gör när jag ställer in en ny arbetsdatorinstallation (åtminstone efter att ha laddat ner Tweetdeck – den gamla, naturligtvis) är att ställa in en skrivare. Utan att ens tänka, gick jag direkt in i skrivbordsversionen av Lägg till skrivare och blev förvånad över att se Windows 8 upptäcka alla nätverksskrivare på vår våning på några sekunder. Det har aldrig hänt förut.

Lägg till skrivareJag tänkte ingenting på det, tills Darien nämnde att han inte kunde få samma resultat. Om du söker efter skrivare får du både stationära och Metro installationsalternativ, och han använde det senare. Jag provade det själv och det var hopplöst – det hittade inte en enda skrivare efter flera minuters sökning. Åtminstone i det här fallet verkar det som om vi envisa Metro-hatare har övertaget.

Darien Graham-Smith – 1 juni 14:37

Kanske är det min fantasi, men allt känns smartare med det här bygget. Att behöva hoppa ut från skrivbordet i Metro still-burkar, men nu verkar sökskärmen komma och gå mer eller mindre omedelbart, vilket gör avbrottet lite lättare att svälja.

Jag funderar nu på att jag kanske skulle kunna leva med det här på heltid, medan jag förut var helt emot det. Jag måste dock erkänna att jag fortfarande skulle föredra ett alternativ att gå tillbaka till den gamla Start-menyn. Microsoft sa att det slutliga användargränssnittet för Windows 8 bara skulle avslöjas i RTM, så det är fortfarande möjligt att de kan hålla tillbaka detta som en sista överraskning (en sorts ”New Coke”-gambit). Det känns dock som önsketänkande.

Darien Graham-Smith – kl. 14.00, 1 juni

Jag tycker mycket om det bredare urvalet av färgscheman för Metro. Det är en dum kosmetisk sak, men det gör att systemet känns lite mer ”ditt”. Med det sagt, läskigt verkar det som att Bayon och jag valde samma färgschema (grå och orange).

Darien Graham-Smith – 13:50, 1 juni

Vi har tagit det här ganska givet, men det är värt att bekräfta att så här långt verkar absolut alla våra vanliga ansökningar fungera bra. Det inkluderar inte bara vanliga saker som Office och Chrome, utan också några ganska hårda appar som PreSonus Studio One, den digitala ljudarbetsstationens programvara som jag använder för att producera podcasten. Ingen av oss har haft några problem med förare heller. Det ser ut som att mjukvarustöd borde vara – touch wood – ett icke-problem för Windows 8-uppgraderare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *