Vista head scratcher

Nästa ord är ”Microsoft Windows Publisher”, och jag erbjuds två knappar som heter Fortsätt och Avbryt, med Avbryt markerat. Längst ner står det ”Användarkontokontroll hjälper till att stoppa obehöriga ändringar av din dator”. Det är svårt att tänka på ett mer ogenomskinligt, meningslöst skräp än det här. Vad ska användaren göra? Tja, de kommer förmodligen att sticka ”Fortsätt” i det vaga hopp om att ”Om du startade den här åtgärden, fortsätt” betyder grönt ljus. Det finns en detaljknapp som bara är så fantastiskt, stönande Microsoft att jag skrattade högt när jag tryckte på den. Du ser, dialogrutan sträcker sig ner med en extra rad, och under orden ”Microsoft Windows Publisher” läggs följande till: ”C:WindowsSystem32SLUI.exe’ 0x03.” Tja blåsa ner mig, det är den där gamla rackaren slui.exe och hans sidekick 0x03. Exakt vad ska Joe Public mena med detta nonsens? Som standard var det ingen fråga om mitt lösenord, ingen riktig förklaring av vad som händer, bara ett skrivbord som bleknar till grått och en fullständigt värdelös bit av skräp som kastades på skärmen.

Vista head scratcher

Den här funktionen fick en störtflod av kritik under de tidiga betaversionerna och mycket arbete har gjorts på den sedan dess, men är detta verkligen det bästa som Microsoft kunde komma med? Det har precis gått upp för mig varför jag hatar det så mycket – när jag väl har tryckt på knappen Fortsätt visas det relevanta konfigurationsfönstret, det mörkgråa försvinner och vi är tillbaka på det vanliga skrivbordet. Om jag kommer att arbeta i känsliga delar av operativsystemet där ändringar kan skada maskinen, borde jag väl stanna i den grå världen med endast lämpliga konfigurationsfönster tillgängliga för mig? Först när jag var klar kunde jag återvända till den normala världen. Att gå in i denna dåligt förklarade grå värld och sedan öppna konfigurationsdialogrutan mitt i min session känns helt enkelt inte rätt. Kanske kommer det fler förändringar innan produkten släpps…

Minnesverktyg

Det finns två små saker som jag nu alltid har med mig. Den första är en smaskig liten låda, mindre än ett paket cigaretter. Den har en utfällbar USB-kontakt inbyggd, så den är kabelfri – och det är en 8 GB hårddisk. Tillverkaren, Iomega, har gjort ett fantastiskt jobb med den här enheten. Den är tillräckligt liten för att hoppa i kostymbyxor utan att se ut som om du bär en hel verktygslåda, och ändå är den tillräckligt stor på 8 GB för att vara riktigt användbar. Formaterad med FAT32 kan den läsas av det mesta, och den är också snabb.

Jag har också blivit förälskad i ännu fler snurriga SanDisk Ultra II SD-minneskort. Vid 1 GB är dessa tillräckligt stora, medan prestanda också är bra. Men dess partipjäs är det inre gångjärnet. Knäpp enheten på mitten och den viks över och presenterar ytterligare en uppsättning kontakter. I detta läge går den direkt in i ett ledigt USB-uttag. Ett helt briljant drag, för nu behöver jag inte ha med mig en kortläsare.

SBS återkallelse

Ibland undrar jag varför vi besvärar oss med att testa beta när Microsoft kan förstöra saker ganska omfattande helt av sig själv. Dess senaste misshandel är lanseringen av R2-versionen av Small Business Server 2003 (SBS2003), som har blivit föremål för en allmän återkallelse. Cirka 3 600 Standard Edition-kunder och 100 Premium Edition-kunder fick kod som var, ska vi säga, ”suboptimal”. Uppenbarligen fanns fel versioner av olika komponenter på installations-cd- och dvd-skivorna. Formuleringen var lagom lugnande: ”Microsoft blev nyligen medveten om, under en regelbunden granskning av produktmedia (CD och DVD), att Microsoft Windows SBS2003 R2 innehöll icke-slutgiltiga versioner av några av programmen. Eftersom Microsoft precis har släppt Windows SBS2003 R2 till våra tillverkningspartners (OEM, systembyggare och distributörer) och produkten ännu inte är allmänt tillgänglig, är omfattningen av denna oro för partners och kunder mycket begränsad.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *