Bose Companion 3 Series II högtalare recension

038.JPGI lördags hade vi en helvetesstorm här i Florida. Blixten och den resulterande elektriciteten lyckades ta ut mitt Verizon FIOS-system, NIC-kortet i min huvudsakliga stationära dator och en tv. Det lyckades också (tycks det) blåsa ut mitt Klipsch 4.1-högtalarsystem. Mitt Klipsch-system tjänade mig väl under många år, och det var en mördande uppsättning högtalare för en dator. Ljudet konkurrerade nästan med mitt surroundsystem ute i vardagsrummet. Men när jag försökte spela lite musik nästa dag fick jag bara en högtalare som fungerade. Och designen på Klipsch-setet var dålig eftersom allt var gångjärnsbart på en högtalare. Skadade anslutningarna i den ena högtalaren, och resten av setet fungerade inte.

Så jag gick ner till Best Buy för att få en ersättare och det slutade med att jag fick Bose Companion 3 Series II. Jag insåg mycket väl att högtalarrecensioner är subjektiva och i betraktarens öra, tänkte jag lägga upp mina tankar.

Designen

Bose är som högtalarvärldens Apple. Det är för dyrt, och de lägger mycket tid på design. Så, Bose fick mycket rätt med designen av denna uppsättning. Subwoofern är mer kompakt än min Klipsch-set, men lika kraftfull. Satellithögtalarna är mycket mer kompakta, vilket är ganska trevligt. Jag föredrar faktiskt VÄLDIGT den lilla formfaktorn hos satellithögtalarna på Bose-setet. De tar inte alls lika mycket plats på mitt skrivbord.

043.JPG044.JPG

En annan funktion som jag gillade var kontrollpodden. Det är en liten rund kontrollmodul, som en hockeypuck, som sitter på skrivbordet. Genom att vrida på ratten ovanpå justeras uppsättningens volym. En lätt beröring på toppen kommer att tysta setet. Och nära botten har du ett hörlursuttag samt ett ljudingång för att koppla in externa enheter som en bärbar dator, iPod eller vad som helst. Den sekundära ljudingången är en mycket bekväm funktion jag letade efter. Mitt Klipsch-set hade det inte (de nya har tydligen).

Ljudet

Det finns inte mycket till en uppsättning högtalare att titta på. Du packar upp dem, kopplar in dem och lyssnar. Den enda verkliga metoden för att utvärdera högtalarna är hur de låter och det är helt subjektivt. Som sagt, jag gillar verkligen ljudet från dessa högtalare. De levererar lika mycket slagkraft som mitt Klipsch-set gjorde, men i ett mindre paket.

Jag tror att en del av hur de gör det är uppenbarligen själva designen. Satellithögtalarna på Companion 3 är små, medan de på Klipsch-setet var enorma. Klipsch-setet hade dock både ett mellanregister och en diskant i varje satellit. Bose-satelliterna är mycket små och har därför en högtalarkupol i varje. Sättet de balanserar ut ljudet är genom att flytta mer av det till basmodulen eller subwoofern.

Om man tittar på det nya Klipsch 2.1-setet är varje satellit på 35 watt och subben på hela 130 watt med en 6,5-tums drivrutin. Det är säkert mycket slag. Ljudet är mer uppbyggt som en traditionell surroundljudsenhet, där suben bara gör den lägsta basen och satelliterna tar hand om mellan- och högnivåerna. Med Bose-enheten säger mitt öra till mig att subben tar hand om mer av mids. Vad som är intressant är att Bose verkar vara ganska hemlighetsfull när det gäller wattvärden och några av de traditionella betygen för sina högtalare. Det jag kan hitta i manualen är att satelliterna både har 2-tums givare med bred frekvens och subben har en 5,25-tums bashögtalare.

Bose-setet låter fantastiskt. Den fyller lika mycket kraft som Klipsch-setet, men från ett mindre paket som ger mig mer utrymme på skrivbordet. Den packar bra bas och topparna är kristallklara, så mycket att du kan höra fina detaljer i gitarrsolon och liknande.

Värdet

Tja, denna aspekt är lite diskutabel. Det nuvarande Klipsch 2.1-setet är ungefär $160 just nu, medan Bose Companion 3 Series II körs allt från $224 till $249. Vad får du för extramyntet? Ja, en mindre formfaktor. Men främst Bose-namnet.

Bose tar ett kort från Apples marknadsföring. De prissätter sina produkter högre, vilket förmodligen positionerar dem som bättre än de andra. Bose-set är ganska bra, men nej, de är inte nödvändigtvis bättre än alla andra. Så mycket av det du betalar för är marknadsföringen.

Slutsats

Det här är fantastiska högtalare på alla sätt. Jag rekommenderar dem starkt till folk som vill ha en bra uppsättning avancerade datorhögtalare. Som sagt, priset är för högt, enligt mig. Bose-namnet är inte skäl nog för att motivera den höga prislappen för en uppsättning 2.1-högtalare. För värde skulle jag fortfarande rekommendera Klipsch-setet framför Bose. Ja, Klipsch-högtalare är mycket större och tar upp mer utrymme, men du får samma ljudkvalitet för mindre pengar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.