Farpoint-förhandsvisning: PlayStation VR:s bästa skjutspel tar fördjupningen till nya nivåer

Virtual reality har kraften att ta dig till nästan var som helst, oavsett om det är havets djup Djupet eller in i rymdens bläcksvärta med Elitfarligt. Sony och Impulse Gear vill dock använda VR för att ta dig till en ödslig främmande värld, där du aldrig riktigt vet vad du kan förvänta dig härnäst.

Kasta dig i rollen som en av två forskare som lämnats strandsatta i en främmande värld, efter att ha dragits genom ett riv i rymden nära Jupiter, Farpoint njuter av att använda VR för att verkligen få dig att känna dig helt vilsen i den värld du befinner dig i.

Till skillnad från tidiga PlayStation VR-titlar som t.ex EVE: Valkyria eller Until Dawn: Rush of Blood, Farpoint är ett fullfjädrat spel som bara råkar vara helt inom VR. Efter två års utveckling ligger den i samma läger som Resident Evil 7: Biohazard när det gäller omfattning och komplexitet. Det är inte bara en berättelse om överlevnad och upptäckt, det är ett spel utrustat med ett biffigt enspelaräventyr såväl som en online-samarbetskampanj och flerspelarlägen.

Framför Farpoint16 maj hade jag möjlighet att spela igenom en liten del av dess samarbetskampanjläge och gå praktiskt med PlayStation VR Aim Controller – som förresten är en sak av skönhet.

Att kliva in i en annan värld

När jag tog på mig PlayStation VR fann jag mig själv stå bakom ett skrivbord på en rymdstation, flytande på den yttre kanten av en mystisk främmande planet. Härifrån anslöt sig min kamrat-i-rymddräkt-armar till mig. I verkligheten skulle den här personen vara någon på andra sidan jorden, men för min förhandsvisning råkade det vara någon bara några meter från mig.

Ändå är upplevelsen av att faktiskt se en annan person nedsänkt i VR inom samma utrymme som dig svår att sätta ord på. Har redan upplevt något liknande i Hello VR’s Metaworld, Farpoints användning av avatarer för hela kroppen, tillsammans med PlayStation VR:s inbyggda mikrofon, får plötsligt den virtuella simuleringen du upplever att kännas mycket mer verklig än den borde.

farpoint_review_playstation_vr_screen_2_copy

Sonys PlayStation VR Aim Controller hjälper också till att öka fördjupningen. Byggd av samma robusta plast som PlayStation VR, med samma högkvalitativa känsla som PS4 DualShock 4-kuddarna, känns denna romboid tvåhandskontroll perfekt i handen. Även om den är större än du kanske förväntar dig att den ska vara – den är designad för att efterlikna storleken på ditt genomsnittliga gevär – är den lätt och känns underbart exakt tack vare den glödande PlayStation Move-kulan vid nospartiet.

Det är ingen överraskning det Farpoint fungerar så bra med Aim Controller, eftersom Farpoint utvecklaren Impulse Gear hjälpte också Sony att utveckla den nya kringutrustningen. Det är oklart vilka framtida titlar som kommer att använda VR-geväret, men i Farpoint den känns utmärkt att leka med – även om jag fick höra att en standard DualShock 4 också fungerar alldeles utmärkt.

Under samarbetsuppdraget gör Aim Controller en värld av skillnad. Att titta ner på din virtuella kropp och se den vagga ett automatgevär i naturlig storlek är en udda känsla – speciellt när Aim Controller verkligen känns som att du bär ett stort vapen i famnen. Att lyfta upp den mot ansiktet och titta ner i järnsikten känns som en annan natur – jag slöt till och med ena ögat för att finslipa mina skott.

Istället för att spela som ett lätt vapenspel, eller använda den mer populära metoden som finns i VR-spel med platsförvrängning, Farpoint mappar dess rörelse till thumbsticken monterad på den främre armen av Aim Controller. Att röra sig på ett så fritt sätt känns till en början lite konstigt, men det tar inte lång tid innan det blir normalt, och all känsla av illamående försvinner tack vare att ditt gevär hela tiden fungerar som en fast punkt i din syn.

farpoint_preview_playstation_vr_screen_3_copy

Tack vare denna rörelsefrihet runt Farpoints nivåer känns världen verkligen uppslukande. Fiender känns stora och farliga, och att rusa in för att blint slå ner en fiende är ett recept på katastrof. Det blev så uppslukande att det slutade med att jag gjorde allt jag sa till mig själv att jag inte skulle göra. Jag skulle huka mig ner i verkligheten, sticka upp huvudet över stenar eller blindskjuta med geväret uppe i luften. Jag skulle ropa till min kamrat om hjälp, täcka eld eller återuppliva; Jag gjorde i allmänhet bara ett skådespel av mig själv i ett rum fullt av främlingar. Och vet du vad? Inte ett dugg av mig brydde sig, för jag hade roligt som jag aldrig har haft förut.

Jag kan inte tala för Farpoints enspelarkampanj, som kommer komplett med röst- och rörelsefångade skådespelare samt en ansenlig speltid. Vad jag däremot kan säga är utifrån vad jag har upplevt Farpoint än så länge finns det ingen finare VR-titel som kommer ut i år.

Det kan låta som djärva ord, särskilt med tanke på hur fantastiska de är Lone Echo och många kommande VR-spel är – men jag står fast vid dem. Impulse Gear har skapat en engagerande VR-shooter som inte bara är smart, utan skapar en verkligt taktil värld tack vare PlayStation VR Aim Controller. Jag, för en, kan inte vänta med att spela lite mer.

Farpoint är ute på PlayStation VR från 16 maj 2017. Du kan förbeställa den, tillsammans med PlayStation VR Aim Controller, på Amazon nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *