Livsloggning: är det värt ansträngningen?

Barry Collins ägnar en månad åt att logga allt om sitt liv med hjälp av en mängd olika appar och prylar. Lärde han sig något värdefullt? Så här spårade han sina sömnvanor

Spåra din sömn

Efter en hård dags cykling kommer du att behöva en bra kip. Som jag nämnde ovan mäter Fitbit inte bara hur aktiv du är under dagen, den mäter också hur inaktiv du är på natten. Knacka upprepade gånger på armbandet i en sekund eller två, så sätts enheten i viloläge, designat för att mäta om du får dina åtta timmar.

Fitbit anser att du sover om den inte upptäcker någon rörelse från bandet som är fastspänt på din handled – en metod som inte är utan sina brister, enligt min erfarenhet. Jag vet med säkerhet att jag har varit vaken i perioder när Fitbit hävdar att jag klockade upp shuteye, förmodligen för att jag inte tjatade runt som en dement lax.

Fitbit är dock utmärkt på att upptäcka perioder av rastlöshet under natten, och efter någon veckas användning började mönstren att bli tydliga: jag började ofta slingra mig vid 02:00 och sedan igen vid 05:00.

Flex från Fitbit

Andra trender dök upp. Kanske inte överraskande, jag sov bättre när min partner och små barn inte var i huset. Tvärtemot erhållen medicinsk visdom sov jag också bättre – om inte längre – efter att ha druckit alkohol, och visade mycket färre perioder av rastlöshet. Det är här det börjar löna sig att samla in all denna data, eftersom du kan matcha information från olika uppsättningar data för att identifiera trender.

Vissa apputvecklare hävdar att du inte behöver ett armband på 70 Kr för att mäta sömnmönster, men jag ber om att inte hålla med. Den kostnadsfria – och kritikerrosade – SleepBot-appen för iOS och Android kan också spåra dina läggdagsförvrängningar med hjälp av accelerometern inuti telefonen. Men för att uppnå denna bedrift måste iPhone placeras i sängen bredvid dig, med skärmen på, och därför kopplas in i väggen för att förhindra att batteriet tar slut.

Inte nog med att min iPhone-laddningskabel inte når sängen från närmaste uttag, utan tanken på att rulla över natten och strypa mig själv på en iPhone-kabel skulle hindra mig från att sova i första hand.

SleepBot har ett mindre krävande brusdetekteringsläge, vilket inte kräver att telefonen är ansluten: den registrerar alla höga ljud under natten och slår sedan på rörelsedetekteringen under de sista 30 minuterna innan ditt larm beror på ljud, för att hitta den ”optimala tiden” för att väcka dig.

Allt detta lämnade mig med var en ljudinspelning av massor av snarkning och ett larm som ljöd 20 minuter innan jag normalt vaknade, utan någon förklaring till varför. Det enda ”användbara” det avslöjade var att ljudtopparna över natten inte hade något samband med de gånger Fitbit hävdade att jag var rastlös, vilket helt undergrävde mitt långsiktiga argument att min partners snarkning håller mig vaken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *