Tre saker att göra när din telefon eller laptop blir stulen, och fyra saker för att förhindra att du förlorar allt

För några veckor sedan gick någon in i mitt hus en lördagsmorgon medan jag slumrade i sängen, och gick sedan ut med min Windows 8.1-dator och min plånbok.

Tre saker att göra när din telefon eller laptop blir stulen, och fyra saker för att förhindra att du förlorar allt

Jag hörde fotsteg när jag halvsov, men tänkte att det måste vara min hemkompis som gör sig redo för jobbet. ”Hej, är det du?” skrek jag och kikade nerför trappan. Tystnad. Ingenting. Så jag återupptog mitt dvala och antog att jag hade drömt.

Det tog nästan två dagar att inse att vi hade blivit utsatta för inbrott. Jag hittade inte min plånbok, men tänkte att jag kanske hade lämnat den i en butik någonstans. När jag kollade på mitt bankkonto samma kväll upptäckte jag att någon hade försökt använda mitt kort för en kontaktlös betalning.

Nästa kväll satte jag mig och min sambo för att titta på BBC iPlayer via min bärbara dator, som jag alltid höll inkopplad till TV:n. Men den bärbara datorn fanns inte där. ”Har du använt det?” frågade min sambo. ”Nej, har du?” Jag frågade. Det var då den fruktansvärda, magknipande sanningen slog mig. Min plånbok, den bärbara datorn… Jag hade inte drömt de där fotstegen alls. Vi hade blivit utsatta för inbrott och jag hade inte gjort något för att neka brottslingarna tillgång till mina bankkonton, mina onlinelösenord – mitt liv.

När din bärbara dator eller anslutna tillhörigheter har stulits måste du dock lindra skador så snabbt som möjligt. Här är de tre saker du behöver göra direkt efter att du upptäckt att dina tillhörigheter har blivit stulna.

1. Avbryt ditt bankkort

laptop_stolen_-_cancel_credit_cards

Jag kunde se på mitt bankkonto på nätet att mitt kort var i en tjuvs händer. Flera kontaktlösa betalningar hade försökts inom några timmar, och jag hade aldrig aktiverat kontaktlös (tack och lov – och nu kommer jag aldrig att göra det). Jag ringde bankens hjälplinje och dess bedrägeriavdelning återbetalade transaktionerna. Om samma sak händer dig, kolla din banks webbplats för bästa kontaktnummer.

Senare insåg jag att tjuvarna hade fortsatt att spendera mina pengar via ”överföring” efter att kortet hade makulerats. Det är lätt att se hur kriminella kan göra detta med bara din bärbara dator. De går till ditt konto på vilken shoppingsajt som helst – Amazon eller ett snabbköp online – och loggar in med din bärbara dators lagrade lösenord och klickar sig fram för att hitta alla dina ekonomiska detaljer. Små transaktioner övervakas ofta inte omedelbart av banker, vilket innebär att tjuvar fortfarande kan använda ett annullerat kort – något jag fortfarande tar upp med min bank.

2. Ta bort dina lösenord

Använd sedan din stationära PC (eller andra bärbara dator, om du har en) för att avbryta alla dina lösenord. Varenda en. Gå till din webbläsares inställningar och leta efter lösenordshanteraren. Till exempel, i Chrome, klicka på ”Visa avancerade inställningar” i Inställningar och klicka sedan på ”Hantera lösenord”. Ta bort varje lösenord genom att klicka på ”x” till höger. Torka och avinstallera sedan alla lösenordshanterare (som LastPass) som kan synkronisera dina data med din stulna bärbara dator. Ange inga nya lösenord än, förutom ett webbläsarlösenord, som du behöver för att inaktivera webbläsarens synkroniseringsverktyg.

Att radera alla dina inloggningsuppgifter är en obehaglig och tidskrävande process, men du måste göra det. När du tappar bort en bärbar dator kommer du att förlora mycket mer än en dyr enhet.

3. Inaktivera webbläsarsynkronisering

Tjänster som Chrome Sync och Firefox Sync är bra för att hålla dina bokmärken, lagrade lösenord och tillägg konsekventa på din PC och laptop. Men de kan vara en mardröm om en av dessa datorer blir stulen, eftersom alla ändringar (som lösenord) du gör på din återstående dator omedelbart synkroniseras med den stulna datorn.

När du har raderat alla dina lösenord inaktiverar du webbläsarsynkronisering i webbläsarinställningarna. För att göra detta i Chrome, till exempel, klicka på Inställningar, ’Avancerade synkroniseringsinställningar’, välj ’Välj vad som ska synkroniseras’ i rullgardinsmenyn och avmarkera allt. Välj sedan ”Kryptera all synkroniserad data med din egen synkroniseringslösenfras” och skapa ett lösenord.

Först vid denna tidpunkt bör du börja skapa nya inloggningar och lösenord, samt ändra din betalningsinformation på alla dina konton.

Men hur kan du hjälpa till att förebygga eller skydda dig från skador från stöld av bärbara datorer eller surfplattor? På nästa sida skisserar vi några försiktighetsåtgärder att vidta innan din enhet tas ifrån dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *