Nissan Leaf recension (2016): Storbritanniens mest populära elbil, körd

Kr25490

Pris vid granskning

När det kommer till elbilar, Tesla kan vara det första märket du tänker på, men det är Nissan Leaf som är det mest populära. Förra året sålde Nissan Leaf alla andra elbilar i förhållandet 2:1, och den har varit den mest sålda i Storbritannien under de senaste fyra. Glöm Tesla Model 3, det är Nissan Leaf som i princip har blivit Elbilarnas Model T Ford. Men vad är det som är så bra med Nissan Leaf, och varför tar den Storbritannien – och överallt annars – med storm?

Jag har kört världens mest sålda elbilar i två veckor, och min åsikt om det kanske överraskar dig. Jag förväntade mig att Nissan Leaf skulle vara en själlös bil, som kändes som en oavslutad produkt – men möjligen början på något stort. Det jag stötte på var dock en unik bil med sin egen personlighet, och en som med lite framåtplanering passade perfekt in i mina resvanor.

Bilen jag körde var bara en 24kWh, och det finns nu 30kWh modeller tillgängliga, men i stort sett allt i min recension är relevant, oavsett vilken modell du köper. Den enda skillnaden är räckvidden.

[gallery:0]

Nissan Leaf recension: Design

När du först klappar i ögonen på Nissan Leaf kan du bli förlåten för att du är lite underväldigad. Nissan Leaf ser ut som en av bilarna du börjar med i

Gran Turismo, och dess utbuktande strålkastare gör att den ser ut som den knubbigare, mer sofistikerade kusin till Nissan Micra. På baksidan blir det bättre; Nissan har staplat två futuristiskt utseende, vertikala lampor på baksidan av Leaf, och de ger den ett välbehövligt futuristiskt tilltal.

Interiörmässigt känns Leaf mycket som en Micra. Bilen vi kör kostar Kr25 490 (efter statligt incitament), så det är inte billigt, men det här syns inte när du sitter i interiören. Även om sätena är i läder, känns instrumentbrädan och sätena som att de kommer från en billigare bil som har blivit förfinad. Annars är det snyggt, snyggt och funktionellt; om det inte vore för rymdålderns rattar och körlägesväljare, skulle du bli förlåten för att du trodde att du satt i en standard Nissan.

[gallery:12]

Nissan Leaf recension: Inredning

Trots sitt utseende är Nissan Leafs interiör inte en dålig plats att vara på, och den har massor av funktioner. Jag kommer till de EV-specifika grejerna senare, men infotainmentsystemet i Leaf är imponerande. Som du kan förvänta dig har Nissan valt en 7-tums pekskärm, flankerad av en rad genvägsknappar. Även om Nissans Carwings UI behöver lite arbete, tyckte jag att systemet var intuitivt och lyhört, två saker som saknades på Jaguar XE jag testade nyligen.

Skärmen var ljus när det behövdes, och det var lätt att se flödena från bilens främre, bakre och sidokameror, oavsett om jag parkerade på dagen eller natten. Leaf är ännu inte tillgänglig med autonom parkering, men den lägger över riktlinjer på kameraflödet, så det är lätt att parkera utan att slipa på legeringsfälgar eller stöta bilen bakom.

[gallery:13]

Det var enkelt att para ihop Nissan med min iPhone via Bluetooth, och därifrån kunde jag spela, pausa och hoppa över spår helt enkelt genom att använda Nissans pekskärm eller via knappar på hjulet. Knappar är inte på något sätt avgörande för en bil, men de på Leafs ratt är en besvikelse: de känns billiga och lätta. Men tillbaka till funktionerna. Modellen jag hade hade ett valfritt Bose-ljudsystem med sju högtalare med en subwoofer och kommer till och med med en CD-spelare. Musik lät bra i Leaf och förblev klar på höga volymnivåer.

Nissan Leaf recension: Drive

När det kommer till att köra Nissan Leaf förändrades mina åsikter dagligen. När jag tog ut bilen på min första resa kändes det konstigt och främmande att köra Leaf.

Men även om Nissans urtavlor kan se ut som ett typiskt fall av stil framför substans, fann jag efter ett tag att de var tydliga, informativa och lätta att läsa. På höger sida visar Leaf din räckvidd, medan du till vänster bara ser batteritemperaturen, vilket är viktigare än du tror för en elbil.

En användbar effektmätare flyter över toppen av två rattar, vilket gör det enkelt att se hur mycket ström du använder eller sparar. Allt till höger om den heldragna punkten indikerar hur mycket ström du begär, medan allt till vänster visar hur mycket ström du sparar via energiåtervinningssystemet. I ett mindre tak ovanför huvudratten har Nissan även inkluderat en miljöräknare, som använder telemetri för att mäta hur miljövänlig din körning är. Resultatet? Ju mer du kör, desto fler trädikoner byggs upp på skärmen.

Nissan Leaf recension: Att leva med en elbil

I praktiken gick dessa urtavlor från upplevda jippon till viktiga verktyg, och de förändrade avsevärt sättet jag körde på. Jag ska erkänna, träd och effektivitet betydde inte så mycket för mig när jag först hoppade i Leaf, men efter den andra eller tredje resan hade de blivit en integrerad del av min körning.

Rött ljus i fjärran? Rulla hela vägen och sätt tillbaka lite liv i batteriet. Fast i trafiken? Vänta på att bilen framför kommer en bra bit bort, istället för att ineffektivt starta och stanna upprepade gånger. Det förändrade helt hur jag körde.

Nissan Leaf har tre växlar: Back, Drive och B Mode, där det senare är ett mer aggressivt regenereringsläge. När du kör i B-läge kommer du att känna att bilen saktar ner märkbart när du tar bort foten från gaspedalen, och du kommer att se bilen skörda mycket mer energi än vanligt. När du har avslutat din resa kan du kontrollera din körstatistik i Nissans ConnectEV-app.

[gallery:14]

Men om jag får Nissan Leaf att kännas som en övning som sparar pengar så gör jag det en orättvisa. Den kan vara elektrisk, och den kan vara effektiv – men Nissan Leaf är faktiskt rolig att köra. Den känns överraskande planterad runt hörnen, men det bästa med Leaf är dess fantastiska 0-30 mph tid.

Tack vare sitt oändliga vridmoment (207 pund-fot) når Nissan Leaf hastighetsgränsen snabbt, så den är perfekt för att hålla sig själv på stadens gator. En av mina favoritögonblick i Leaf kom efter att ha slagit bort en pojkeförares Corsa från ljuset, bytt till B-läge och sedan hållit sig till hastighetsgränsen på 40 mph på en av Kents mest ökända ”dragstrips”. Han var inte road.

Nissan Leaf recension: Räckvidd

Om du har kommit till den här punkten är chansen stor att du redan är intresserad av att köpa en elbil – och det är förmodligen det fruktade räckviddsproblemet som håller dig tillbaka. Så hur är räckvidden på Nissan Leaf? Jag fann det helt acceptabelt, och för att vara tydlig använde jag 24kWh-modellen. Överraskande nog fann jag att 24kWh Leafs anspråk på 84 miles precis lagom, men för cirka 1 600 Kr extra, lägger 30kWh Leaf till ytterligare 25% och ger dig 107 miles per laddning. Och det ser ännu mer lockande ut.

[gallery:4]

Jag ska upprepa det för dig: Nissann Leaf 24kWh var bra för nästan alla resor. Jag använde bilen för ärenden in till stan och iblandl resor från Bromley till London under veckan, och jag använde det mer intensivt under helgen. Under de två veckorna jag hade bilen fick jag bara en gång en varning om batterinivån, och det var när jag drog upp mot en laddare.

Räckviddsångest var ett stort problem för mig i början av min tid med Leaf, och i ett försök att inte lämna mig själv strandsatt, skulle jag titta på området som en hök, till och med bära extra lager istället för att använda värmaren. Men till slut var jag en EV-konvertering. Med framåtplanering och kunskap om var laddarna fanns kunde jag köra runt med min musik uppe, värmarna på och den uppvärmda ratten inkopplad utan att bry sig i världen.

Jag laddade Leaf hos en Nissan-återförsäljare, två köpcentra och ett gym, och jag har aldrig haft några avgiftsproblem. Jag laddade den bara en gång hemma med Leafs medföljande laddningssats med tre stift – och om jag hade haft en snabbladdare installerad hemma (cirka 300 Kr), skulle upplevelsen ha varit ännu enklare.

När bilen behövde laddas var det lätt att hitta en. Även om Nissans app hade en platssökare använde jag Zap-Map-appen för att leta efter laddningsplatser eftersom den var mycket lättare att använda.

Laddningen var också ganska enkel. Öppna bara Leafs laddningspanel på framsidan under det lilla, fyrkantiga gallret, anslut kabeln och tryck sedan på ditt elektriska påfyllningskort på laddaren för att ansluta den. En grön lampa tänds på laddaren för att låta dig veta att den fyller på din bil, och blå lampor på toppen av Leafs instrumentbräda indikerar laddningsstatus. Jag stötte inte på en snabbladdare när jag testade bilen, men det tog runt tre timmar att få bilen till 80 % laddning på en vanlig.

Du kan också spåra din laddning på distans med ConnectEV-appen. Även om det kan verka som en annan elbilsgimmick, fann jag den här funktionen i Leafs motsvarighetsapp riktigt användbar. Det var flera gånger jag bestämde mig för att gå till en extra butik eller förlänga ett träningspass, bara för att jag ville låta Leaf ta några procentenheter till.

Appen låter dig också ”förkonditionera” din bil, vilket i princip innebär att du kan justera din klimatkontroll medan bilen är på laddning. Den här funktionen är fantastisk, eftersom den betyder att du inte behöver sitta i en alltför varm eller kall bil, och det betyder också att när du går på vägen sparar du batteritiden för saker som är viktiga – som att köra bil.

Nissan Leaf recension: Pris och driftskostnader

Den elektriska revolutionen kommer inte bara att handla om räckvidd, det kommer att handla om pris också – och Nissan Leaf är ganska rimlig. Leaf finns i tre trimnivåer – inte inklusive de olika batteristorlekarna – och i takt med att priset stiger, ökar antalet funktioner också. Visia är den billigaste Nissan Leaf du kan köpa, och för Kr21 530 (inklusive bidraget) är den också ganska billig. Efter det börjar 24kWh mellanklass Acenta på Kr23,630 men lägger till energiskörd B-läge, tillsammans med lättmetallfälgar, farthållare och en hastighetsbegränsare. Bilen jag körde var den förstklassiga 24kWh Tekna, som lägger till ett Bose-ljudsystem med sju högtalare och alla moderna parkeringsfunktioner, såsom närhetssensorer och en backkamera.

[gallery:6]

När du får en Leaf kan du antingen köpa den direkt med batteriet, eller så kan du köpa den utan batteri och hyra en för ett fast belopp per månad, så dina köpalternativ är ganska flexibla.

Mina laddningskostnader sköttes, men Auto Express säger att en ”full tank” kommer att kosta dig cirka 2 pund, och Nissan hävdar att laddning av den med din elförsörjning i hemmet bara kommer att lägga till cirka 260 pund till din årliga elräkning. Det är väldigt rimligt.

Nissan Leaf recension: Omdöme

När jag var tvungen att ge tillbaka bladet, hade jag fastnat för det på ett sätt som jag inte förväntade mig. Saker som Nissan Leafs udda startljud blev en rolig, igenkännlig del av upplevelsen, och jag njöt av att köra den runt i stan.

Att köra Leaf kändes faktiskt som att köra en klassisk bil eller en älskvärd banger. Visst, den använder den senaste tekniken, men Nissan Leafs regenerativa kapacitet och batteridrivna drivlina betyder att den har egenheter, och dessa kommer att få dig att tänka mer på din körning.

Efter två veckor med Leaf är det lätt att förstå varför det är Storbritanniens mest sålda elbil. Nissan har sett till att den fungerar ur ett ekonomiskt perspektiv, och att den har tillräckligt med räckvidd för att vara praktisk, men den är på något sätt utrustad med personlighet också. Med en längre räckvidd – och bara något dyrare – 30 kWh-modell nu tillgänglig, kan Nissan Leaf vara bilen som förstör Tesla Model 3:s fest.

Vill du ha en ny vy av Nissan Leaf? Läs en annan recension från vår systersajt Auto Express här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *